Розширюємо горизонти пізнання

17 березня 2014

Група студентів 4 курсу і викладачів кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства нашого університету – Ніна Гречко, Марина Білько, Ірина Бабич та Аліна Тенетка здійснили подорож до Угорщини, відвідавши знакові місця у галузі виноробства, культури та історії цієї чудової країни.

Перші два дні присвятили історичним пам’яткам і музеям.

Третій день подорожі був присвячений історії Угорської держави і виноробства. Група зупинилася в Вишеграді, тимчасовій столиці Угорщини, де познайомилася з історією країни, побачили копію корони монархів, і насолодилися прекрасним видом з веж фортеці. Після Вишеграда відвідали місто художників-ремісників Сентедре, який може вважатися центром сувенірних виробів у всій країні. Але головними «родзинками» цього міста є музей марципанів, де з цієї солодкої субстанції майстри створюють самі різні скульптури (навіть точна копія Угорського парламенту), і музей виноробства з великими підвалами. У цьому місці можна простежити еволюцію виноробного мистецтва Угорщини з моменту його зародження в країні: старі преси, перегінні апарати, документальні свідчення, старі колби і резервуари та інший інвентар, який використовувався виноробами Угорщини в різні часи. У кожного експонату є своя історія, з якою співробітники музею радо готові познайомити. Серед усіх сувенірів і вин, які можна було придбати, кумедним сувеніром в музеї були аркуші з 12 заповідями любителя вина. Наприкінці можна скуштувати знамениті на весь світ угорські вина, серед яких «Бичача кров» - купаж, який увібрав найкраще від «Каберне Совіньон», «Каберне Фран» і «Мерло», а також крижані вина, солодкі токайські вина і національні настоянки.

На дегустації нашій групі розповіли про історію виникнення цих вин, про легенди, пов'язані з винами, і особливості провадження. Отримавши значний багаж знань і продегустувавши вина, група відправилась до Будапешту. Останній день туру був присвячений відвідуванню  2 великих виноробних регіонів -  Еггер і Токай. Але спочатку зробили зупинку на термальном курорті Егерсалок, який розташований у 6 милях від містечка Еггер. Після  культурної і пізнавальної програм та оздоровчих процедур група здійснила екскурсію в саме місто Егер, де дізналася про історію виникнення вина під назвою «Egri bikavér» («Бича кров») від місцевих господарств. На тамтешній дегустації повідали про виробництво вина, дали продегустувати найкращі зразки цієї виноробні, серед яких природне вино «Бичача кров», «Мускат» і «Крижане вино». Токай знаменитий саме солодкими винами, які отримують абсолютно природним шляхом. Вина виробляють із винограду сорту «Фурмінт», «Харшлевель» і «Мускат Лунель».

На території виноградників поширена благородна порода цвілі Азу (суха), яка потрапляє на грона. Саме такі грона, вкриті такою цвіллю, збирають окремо у кошики по 20-25 літрів (путонь) і залишають на 6-8 днів. Після віджимання такого винограду отримують сусло з вмістом цукру 80 % (есенція), яке надалі змішують із сухим вином, виготовленим з винограду, не вкритого пліснявою. Слід зазначити, що нашій групі вдалося спробувати практично всі токайські вина, і вони одноголосно були визнані кращими в Угорщині.

Після Токаю наша група взяла курс до рідних країв.

Такі поїздки дають можливість не тільки познайомитись з технологією виноробства сусідньої європейської країни і культурними пам’ятниками, але також збагнути історичні передумови виникнення того чи іншого сорту вина.

Фотоальбом...

    СТРІЧКА НОВИН

    mobilbahis, mobilbahis giriş, tipobet, artemisbet, youwin, sekabet, bymavi, tempobet, protez saç, protez saç ünlüler, protez saç fiyatı,
    r57 shell