Різнобічна освіта

29 жовтня 2014

Студенти 4 курсу спеціальності "Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів" разом із доцентом кафедри технології консервування провели виїзне заняття на Київському дослідному хлібозаводі в рамках безпосереднього ознайомлення з технологічним обладнанням при виробництві хлібобулочних виробів і порівняння такого з обладнанням консервного виробництва.

Київський дослідний хлібозавод, а нині виробничий цех № 4, свою першу продукцію випустив у 1965 р., і це був перший у повоєнні роки новозбудований завод в столиці.

Його потужність становила 65 т хлібобулочних виробів на добу. Незабаром на хлібозаводі модернізували кілька виробничих ліній: замість лінії з тупиковою піччю ФТЛ встановили дослідну лінію А2-ХЛП з тунельною піччю ПХК-16. На чотирьох лініях з’явилися автоматичні укладачі тістових заготовок у вистоювальні шафи, було механізовано їх пересадку на под печі.

Була введена в дію перша в країні комплексно-механізована лінія виробництва дрібноштучної продукції – булочки "Дніпровської" (нині – булочка "Малятко"), яка користуються незмінною популярністю у покупців, особливо дітей; згодом на цій лінії впровадили безперервне тістоприготування та установку для підготовки молочно-цукро-сольового розчину. 

Новий хлібозавод став базовим у справі освоєння і дослідження перших зразків вітчизняного устаткування, нової техніки і технології в заводських умовах, що вимагало напруженої роботи всіх працівників, насамперед інженерних кадрів. У 1977 р. завод набув статусу дослідного. Введення в дію двох печей малої потужності дало змогу значно розширити асортимент здобних виробів, які користуються постійним попитом у покупців.
Будівництво механічних майстерень, упровадження автоматів для пакування продукції, влаштування нових побутових приміщень, відкриття нового фірмового магазину, – далеко не повний перелік робіт, виконаних протягом останніх декількох років.

У 2010 році на Дослідному хлібозаводі закінчилася реконструкція технологічної лінії № 5 зі встановленням нової печі Г4-ХП 2,1-50-01 виробництва Шебекінського машзаводу та шафи остаточного вистоювання ТОВ "Краяни". Наразі модернізовано тістоприготувальну ділянку (встановлені шнеки подачі борошна Spiromatik, дозування компонентів ТОВ "Авіарм", тістомісильна машина Прима-300).

На новій лінії планується виготовлення хлібобулочних виробів, зокрема хлібу пшеничного, арнауту, козацького та хлібців висівкових. Економічний ефект буде досягатися за рахунок оптимізації тістоприготування та безпосередньо процесу випікання виробів в новій печі.

Сьогодні на дослідному хлібозаводі виготовляють понад 40 найменувань високоякісних хлібобулочних виробів. Серед них – арнаут, український, хліб пшеничний "Київський", батон "Нива". Декілька років тому підприємство налагодило випуск короваїв – обрядового хліба, що супроводжує урочисті події та свята. В середньому за рік на пекарні виробляється 600 тонн продукції.

Час, затрачений студентами на ознайомлення з технологічним процесом та обладнанням для хлібопечення, пройшов недаремно, адже тепер можна з впевненістю сказати, що і на вітчизняному обладнанні можна пекти запашний хліб і здобу, а головне – ця продукція є смачною і корисною для людей.

Фотоальбом...

    СТРІЧКА НОВИН

    casino siteleri, canlı casino, canlı bahis, bets10, artemisbet, bahis, maç izle, r57 shell, film izle mobilbahis youwin