Лекція професіонала

26 жовтня 2017

​На кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася відкрита лекція «Токсикологічні властивості косметичних засобів. Екологічні критерії маркування» з навчальної дисципліни «Системи управління та контролю якості харчових продуктів та косметичних засобів»., Старший викладач, к.х.н. Оксана Мельник прочитала її для магістрів спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія», спеціалізації «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів».

Основною метою лекції було формування у студентів цілісної системи знань щодо оцінювання  якості та безпечності  косметичних засобів і можливих проявів їх токсичності.

Студенти мали роздатковий матеріал, до якого вони вносили потрібну інформацію, що скоротило час написання та поліпшило якість запам’ятовування матеріалу лекції, також мали глосарій для кращого розуміння термінології лекції.

Під час лекції були розглянуті питання, які формують професійні компетентності майбутніх спеціалістів. Зокрема, лектором висвітлена класифікація косметичних засобів, методи та порядок випробувань, нормативно-технічне забезпечення косметичної галузі та екологічні критерії маркування.

 Наведена сучасна класифікація косметичних засобів та їх призначення, вимоги до їхньої якості. Розглянуті напрямки розвитку виробництва косметичних засобів залежно від компонентного вмісту, як одного з чинників, що визначають споживні характеристики косметичної продукції.

Проаналізовані методи випробувань якості та безпеки косметичних засобів, окреслені проблеми існуючих методів випробувань і наголошено на етичності випробувань. Наведені альтернативні методи та дана їх характеристика.

Лектор наголосила, що використання косметичних засобів може призвести до негативних змін реактивності організму людини. Проаналізувала токсикологічні ефекти, що виникають під впливом дії індивідуальних для людей алергенів у складі косметичних засобів.

Ґрунтовно розглянула питання щодо актуального стану нормативно-технічного забезпечення косметичної галузі в Україні, здійснила порівняльний аналіз із Європейськими країнами. Окреслила використання європейського досвіду у галузі управління якістю косметичних засобів для реформування вітчизняного нормативно-технічного забезпечення.

Також були розглянуті питання екологічної сертифікації та маркування косметичних засобів, визначена мета та призначення екологічного маркування, наведена характеристика найпопулярніших екознаків. Виділені переваги косметичної продукції, маркованої знаком екологічного маркування.

Лекція супроводжувалась презентацією, оформлена схемами, таблицями, діаграмами, фотографіями. Лекція досягла своєї мети, був зв'язок зі студентами з обговоренням дотичного матеріалу, що викладався на попередніх лекціях, зокрема з темою «Методи контролю та оцінки якості харчових продуктів і косметичних засобів». Наприкінці лекції матеріал був закріплений бліцопитуванням. 

    СТРІЧКА НОВИН

    mobilbahis, mobilbahis giriş, tipobet, artemisbet, youwin, sekabet, bymavi, tempobet, protez saç, protez saç ünlüler, protez saç fiyatı,
    r57 shell