Досвід кращих

24 жовтня 2017

Відкрите заняття «Товарознавство керамічних побутових товарів» для бакалаврів 2 курсу спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» д.т.н., професора кафедри експертизи харчових продуктів Тетяни Артюх відбулося 23 жовтня.

Основною метою лекції було формування у студентів цілісної системи знань щодо оцінювання споживних властивостей побутової кераміки. Студенти мали опорний конспект лекції, в який вони вносили потрібну інформацію, що скоротило час написання та поліпшило якість запам’ятовування матеріалу лекції.

На лекції були розглянуті питання, що формують професійні компетентності майбутніх спеціалістів. Зокрема, лектором висвітлені питання щодо історії походження різних видів кераміки, формування їхнього визнання та цінності на світовому ринку, забезпечення ринку України товарами побутової кераміки власного виробництва та імпортного походження. Наданий аналіз основних проблем, що заважають виробляти якісну та безпечну продукцію власного виробництва в Україні, конкурентоспроможну на світовому ринку.

При розгляді властивостей керамічного посуду лектором зосереджена увага на основних споживчих властивостях, які забезпечують задоволення функціональних та естетичних потреб, що обумовлюють вимоги до якості та безпечності кераміки, зазначені у чинній нормативній, технічній та правовій документації.

Досконало розглянуті питання, що впливають на формування основних споживчих властивостей кераміки, зокрема на їх довговічність і строк служби, комфортність під час експлуатації та гігієнічність, естетичність зовнішнього виду та білість, їх безпечність, пов’язану з контролем виділення свинцю, кадмію, бору, природних радіонуклідів.

Під час розгляду ідентифікаційних ознак та асортименту основних видів кераміки, були задіяні наочні зразки фарфорових, фаянсових та майолікових виробів виробництва України та закордонні, на яких були продемонстровані білість, товщина, просвічуваність, групи декору виробів різного функціонального призначення та виду, їх маркування.

Наприкінці лекції були визначені якісні та кількісні показники до керамічних товарів, та показники їх безпечності відповідно до чинної нормативної та правової документації.

Лекція супроводжувалась презентацією, оформлена схемами, таблицями, діаграмами, зразками кераміки з видами оздоблення та декору. Лекція досягла своєї мети, був зв'язок зі студентами з обговоренням дотичного матеріалу, що викладався на попередніх лекціях, зокрема з темою «Скляні побутові товари», з іншими дисциплінами спеціальності – з «Матеріалознавством та основами технології виробництва», «Теоретичними основами товарознавства», «Технічним регулюванням». Наприкінці лекції матеріал був закріплений бліцопитуванням. 

    СТРІЧКА НОВИН

    mobilbahis, mobilbahis giriş, tipobet, artemisbet, youwin, sekabet, bymavi, tempobet, protez saç, protez saç ünlüler, protez saç fiyatı,
    r57 shell